pompoensoep

pompoen soep

Pompoenen, meestal worden ze als decoratie gebruikt omdat ze zo mooi zijn en het staat zo gezellig. Dat vind ik ook maar toch eet ik ze liever op. Pompoen is een echte superfood! Het bevat onder andere heel veel vitamine C en is zeer rijk aan antioxidanten. Belangrijk voor het behoud van een gezond lichaam.

 

Er zijn best veel soorten pompoenen en er zijn ook veel manieren waarop je een pompoen kan bereiden. Het meest bekende recept met pompoen is toch wel de pompoensoep. Logisch eigenlijk want het is erg lekker, erg gezond en erg eenvoudig om te maken. Zelf ben ik helemaal gek op pompoensoep en in de maanden oktober tot en met december maak ik dit soepje dan ook regelmatig. Een deel vries ik in zodat ik altijd een heerlijk soepje voor de lunch op voorraad heb.

Hieronder lees je wat mijn recept voor deze verwarmende herfstsoep is.

 

Wat heb je nodig voor ongeveer 1,5 a 2 liter pompoensoep

 

1 Flespompoen of de Hokkaido pompoen (in de supermarkt bekend als de Biologische pompoen)

1 ui

een flinke portie roomboter (ongeveer 1/3 pak)

1,5 liter kokend water

4 tl kruiden bouillon

evt nog wat zout en peper naar smaak

 

En zo maak je het:

Maak de pompoen schoon onder stromend water en snijd de voor- en achterkant eraf. Snijd de pompoen open en verwijder het vruchtvlees met de pitten erin. Gooi de pitten niet weg! Je kunt ze drogen en roosteren, ze zijn heerlijk en ook supergezond. Ik snijd de pompoen meestal in 4 stukken (2 keer halveren dus) en haal dan met een lepel het vruchtvlees eruit. Snijd de pompoen dan eerst in plakken en vervolgens in kleinere stukjes (hoe kleiner de stukjes hoe sneller ze gaar zijn). Bak ondertussen de gesneden ui glazig en voeg de roomboter toe. Als deze warm en gesmolten is, voeg je de pompoen stukjes toe en roert alles goed om. Zet de deksel op de pan en laat de pompoen een minuutje of 10 op laag vuur gaar worden. Schep zo nu en dan steeds even om zodat het niet aanbakt. Zet ondertussen het water aan de kook en giet het erbij. Laat het geheel zo’n 15 minuten koken en voeg dan het bouillon toe (zelf getrokken bouillon is het beste maar ook ik heb daar niet altijd de tijd voor). Roer goed door en laat nog heel even koken. Als de pompoen stukjes zacht zijn, is de soep zo goed als klaar. Haal de pan van het vuur en pureer alles met de staafmixer tot een glad geheel. Als de soep te dik is, voeg daar nog wat water bij. Je kan hem zo dik maken als je zelf wilt. Proef even of het de gewenste smaak heeft. Voeg eventueel nog wat zout en peper of bouillon toe. Ik vind kurkuma hierbij ook erg lekker. Je kunt de soep serveren met créme fraîche of knoflookolie en geroosterde pompoenpitjes. Wat geraspte pecorino erover is ook lekker. Goede olijfolie smaakt hier ook erg goed bij.

 

Variatie tip: maak eens een keer pompoensoep met wortels of paprika. Dat gaat heel goed samen.

Of voeg een beetje sambal en kokosmelk toe voor een Oosterse variant.

Wat is jouw favoriete variatie op de pompoensoep? Let me know!

Geplaatst in ,

1 reactie

  1. Adriaan op 2 november 2017 om 11:47

    Superlekkere soep ?. Een echte aanrader. Net als alle andere recepten van Healthy Jo trouwens!

Laat een reactie achter