havermoutpap met bosbessensaus

				<![CDATA[]]>

Als er iets is waar ik niet op uitgekeken raak dan is dat havermout. Gek eigenlijk want als kind walgde ik er van. Op het kinderdagverblijf moesten we altijd ons bordje leeg eten (ja mensen, jaren 70 onder een streng communistisch regime…:). We kregen bijna dagelijks een bordje lauwe havermoutpap voorgeschoteld. Niet zo eentje als je hier op de foto ziet hoor maar gewoon in melk gekookte havermout, that’s it. Ik had al buikpijn onderweg naar het dagverblijf…. afin, geen goede intro voor dit heerlijke recept geloof ik (hahaha….).

Geen idee wanneer dit veranderde (tijdens mijn eerste zwangerschap geloof ik) maar ik ben nu stapelgek op havermout en ik lust het in iedere mogelijke hoedanigheid. Het leuke aan havermout is dat er oneindig veel variaties mogelijk zijn. Havermout zelf heeft bijna geen smaak wat een groot voordeel is want je kunt er alle kanten mee op. Dit heerlijke papje met bosbessensaus bijvoorbeeld heeft de smaak van salted caramel omdat ik bij het koken dadels en zeezout heb toegevoegd.

Dit heb je nodig voor 2 flinke porties:

250 ml plantaardige melk (amandelmelk, rijstemelk of havermelk, zelf meng ik de melk half om half met water)

10 el havermout

1 el roomboter

1 handje dadelstukjes (of 5 verse dadels in stukjes gesneden)

1 tl zeezout (liefst Himalayazout)

1 tl kaneelpoeder

1 tl vanille-extract

1 el pindakaas (gebruik altijd 100% pindakaas)

50 gr bosbessen (diepvries)

eventueel wat moerbeien of rozijnen en wat nootjes voor de garnering

 

Zo maak je het:

Doe de melk en de havermout in een steelpannetje bij elkaar en breng aan de kook. Terwijl de havermout kookt doe je er dadels en zeezout in, dit laat je een paar minuten meekoken. Vervolgens voeg je het kaneel, de vanille en de boter erbij. Je laat het allemaal nog even koken op een laag pitje totdat de havermout dik, zacht en papperig is geworden. Haal dan nu de pan van het vuur, laat de pap heel even afkoelen en roer dan de pindakaas erdoor.

Terwijl de pap afkoelt zet je een klein pannetje met de bosbessen op. Je doet 50 gram bosbessen in de pan en laat het heel langzaam koken totdat de er bessensaus ontstaat. Je kunt er wat honing of kokosbloesemsuiker aan toevoegen zodat het wat zoeter en stroperiger wordt. Blijf roeren om aanbakken te voorkomen. Als je de juiste consistentie hebt bereikt (dit is na 5 a 10 minuutjes het geval) zet je het vuur uit en laat je de bessensaus ook even afkoelen.

Schep nu de pap op in een kommetje of een bakje, giet de bessensaus eroverheen en garneer met wat moerbeien, rozijntjes en/of nootjes. Persoonlijk ben ik erg gek van moerbeien (ze zijn mega gezond trouwens) maar kies wat jij lekker vindt en leef je uit! Je overheerlijke ontbijt/brunch/lunch is nu klaar. Ik zou wel wat achterhouden want hij is zo lekker dat je ’s avonds nog een bakje lust. Enjoy!

Geplaatst in , ,

Laat een reactie achter