Hartige havermoutpap

hartige havermout

Ik ben gek op havermout. Het is lekker, voedzaam, veelzijdig en erg gezond. Havermout is erg rijk aan vezels. Deze houden je darmflora in balans en helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Geen last van energie dipjes dus. Bovendien bevat haver veel tryptofaan, de basisgrondstof van serotonine, ook wel de “feel good” hormoon genoemd. Je wordt er letterlijk blij van en zal minder trek hebben in zoetigheid. Een bordje havermoutpap geeft je dus lang een verzadigd gevoel en heeft daarnaast ook veel gezondheidsvoordelen. Wat mij betreft mag het niet in je voorraadkast ontbreken.

Overigens is havermout van nature glutenvrij maar als het in een fabriek wordt verwerkt waar ook andere graansoorten aanwezig zijn, is er geen garantie meer dat de havermout glutenvrij is. Als je aan coeliakie lijdt, zul je hier altijd goed op moeten letten.

Vroeger als kind moest ik er niets van hebben. Dat kwam doordat mijn pap destijds heel erg onaantrekkelijk geserveerd werd en ik moest net zo lang aan tafel blijven zitten tot mijn bord leeg was. Alleen al deze verplichting zorgde ervoor dat ik het niet eens wilde proeven, laat staan opeten. Hoe dan ook, lauwe, zachte pap waar niets dan melk aan toegevoegd is, is inderdaad niet zo heel erg lekker.

Nu ik “groot” ben en mijn eigen bordjes met eten verzorg, ga ik helemaal los in de keuken, ook op de havermout. Dit is zo’n veelzijdige “graansoort” dat je het elke dag op een andere manier en met een andere smaakbeleving kunt eten. Dat vind ik fantastisch. Ik heb ook al heel wat soorten gerechten/eten met havermout gemaakt. En nog steeds verveelt het niet. Je kunt er namelijk zo’n beetje iedere smaak aan geven waar je op dat moment zin in hebt. Meestal wordt havermoutpap zoet gegeten. Maar wist jij dat het ook prima hartig kan?

Deze hartige versie van de havermoutpap is verrassend lekker door de combinatie van zachte en harde structuren maar ook zachte en wat meer uitgesproken en zoutige smaken.

 

Dit heb je nodig voor 1 flinke portie van deze pap:

300 ml water of plantaardige melk (of een combinatie  van beide)

7 a 8 el havermout

1 tl kaneel

1 rijpe avocado

1 appel of peer

een handje rauwe gezouten cashew noten of pistache nootjes

 

Bereiding:

Breng de melk/het water aan de kook. Voeg ondertussen alvast de havermout en de kaneel toe. Breng aan de kook en laat een minuutje of 2 a 3 zachtjes koken. Roer de pap regelmatig door om “aankoeken” te voorkomen. Als de pap klaar is, haal je het van het vuur af en schenk je het in een kom. Roer daar een klontje roomboter door. Schil en snijd de avocado en de peer of appel (fruit is optioneel) en leg het boven op de pap. Doe de nootjes er nog bij en voila! Jouw overheerlijke, supergezonde en mega voedzame ontbijt of lunch is klaar. Door de grote hoeveelheid eiwitten en goede vetten kun je hier uren op door zonder trek te hebben. Je zult ook merken dat dit erg veel energie geeft zonder een dip (wat met suikerrijke voeding vaak wel het geval is).

Tip: doe er een gekookt of gepocheerd eitje bij en je hebt bijna een complete maaltijd klaar.

Geplaatst in , ,

Laat een reactie achter