gazpacho van tomaat en wortel

gazpacho van tomaat en wortel

Eet jij wel eens koude soep? Eerlijk gezegd ben ik er geen grote fan van maar met warme dagen kan ik een koud soepje toch wel erg waarderen. Een ander voordeel van koude soep is dat je hem zo uit de koelkast kunt serveren en dus ook heel makkelijk mee kunt nemen en elders opeten. Als je het met de lunch eet (wat zeker een aanrader is) heb je al zeker de helft van je dagelijkse portie groenten binnen en dat is toch wel erg fijn.

Dit recept is eigenlijk min of meer per ongeluk ontstaan. Ik wilde tomatensoep maken maar toen ik bezig ging bleek dat ik niet genoeg tomaten had. Wel had ik nog wortels in overvloed. De keuze voor tomaat/wortelsoep was dus snel gemaakt. Eigenlijk vind ik tomatensoep met een beetje wortel of paprika erin altijd lekkerder dan pure tomatensoep. Omdat het dan wat zachter en zoeter van smaak wordt. Dit variant is helemaal lekker zacht en romig doordat de verhouding tomaten en wortels ongeveer half om half is.

 

Dit heb je nodig voor anderhalve liter soep:

8 biologische soeptomaten

5 a 6 biologische wortels (winterpeen of waspeen is hier prima geschikt voor)

1 ui

flinke klont roomboter

6 tl groentebouillon (zonder gistextract en zonder suiker)

kruiden naar smaak (oregano, basilicum, kurkuma)

verse basilicum ter garnering

 

Zo maak je het:

Leg de tomaten eventjes in kokend water, snijd ondertussen de ui en maak de wortels schoon. Giet de tomaten af en laat even afkoelen, pel dan de velletjes eraf, snijd ze in stukken en verwijder de harde kern. Bak eerst de ui een beetje aan en voeg dan de klont boter erbij. Roer even goed door en voeg dan de tomaten en de wortels toe. Schep een paar keer om en giet er kokend water overheen. Voeg de groentebouillon erbij en roer nog een paar keer door. Laat de soep koken totdat de wortels zacht zijn geworden (ongeveer een klein half uurtje). Haal van het vuur, proef even en voeg eventueel nog wat zout, peper en Italiaanse kruiden toe totdat je de juiste smaak hebt bereikt. Pureer alles tot een glad geheel en je soepje is klaar. Laat hem even afkoelen en zet voor een paar uur in de koelkast (hoewel die warm en lauw ook erg lekker is). Serveer de gazpacho in soepkommen met verse basilicum en goede, koudgeperste (Portugese) olijfolie (vraag Healthy Jo ernaar). Of als aperitiefje in kleine glaasjes zoals je ook op de foto ziet.

Deze soep smaakt heerlijk met glutenvrije crackers met geitenkaas of guacamole spread. Eet smakelijk!

Geplaatst in ,

2 reacties

  1. Martijn Groeneveld op 8 juli 2018 om 15:34

    Hmm, dit recept ga ik zeker maken! Het water liep me tijdens het lezen al in de mond??

    • Jolanta van Helten op 13 juli 2018 om 21:07

      Hoi Martijn! ja, deze moet je echt proberen, super lekker! Laat maar weten wat je er van vond.

Laat een reactie achter