Chocolatechip koekjes

Zoals je wellicht weet ben ik gek op koekjes. De keus aan gezonde koekjes in de doorsnee supermarkt is erg beperkt maar gelukkig ben ik ook gek op bakken. Ik maak dus regelmatig zelf de lekkerste koekjes thuis, vaak samen met mijn jongste dochter, ook zo’n koekiemonster.

Want wat is er nou lekkerder dan zelfgebakken koekjes die ook nog eens voedzaam en gezond zijn? Ja, daar kan weinig tegenop inderdaad. Deze versie van de wereldbefaamde chocolatechip cookies is wel heel erg gezond. Ze zijn niet alleen gluten-, suiker- en koemelkvrij, ze zitten ook vol met groenten. Het deeg bestaat namelijk grotendeels uit kikkererwten. Als je niet van kikkererwten houdt of als je er allergisch voor bent, moet je ze uiteraard niet in de koekjes verwerken. Ik denk dat je de kikkererwten prima kunt vervangen door een notenpasta. Ik zal dit binnenkort ook eens gaan uitproberen.

Dit deeg is trouwens ongebakken ook erg lekker. Je kunt er balletjes van rollen of rauwe koekjes maken en ik denk dat dit deeg als bodem voor rauwe taart ook erg geschikt is. Okรฉ hier komt dan het recept.

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 10 koekjes:

200 gram gekookte kikkererwten

150 gram glutenvrij meel (bijvoorbeeld amandelmeel of kokosmeel of beide)

30 gram amandelpasta of hazelnotenpasta

30 gram kokosbloesemsuiker

30 gram ahornsiroop

1/2 tl vanillepoeder of vanille extract

20 gram kokosolie

1 tl baking soda

1 reep pure chocolade (bijvoorbeeld van Vivani) in stukjes gehakt

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven op 180 graden.

Doe de kikkererwten in de keukenmachine en mix tot een gladde massa. Voeg vervolgens alle andere ingrediรซnten erbij, behalve de chocolade, en mix totdat je een egaal koekjesdeeg hebt verkregen. Voeg nu de stukjes chocolade erbij en roer ze door het deeg. Je kunt nu de koekjes gaan maken. Pak met je handen steeds een beetje deeg, leg het op de bakplaat (met bakpapier bekleed) en vorm er een mooi koekje van. Ga zo door totdat al het deeg op is. Laat voldoende ruimte tussen de koekjes want ze gaan nog een beetje rijzen. Bak ze goudbruin in ongeveer 10 a 15 minuten.

Ze worden niet zo knapperig als de koekjes uit de winkel maar ze smaken erg lekker en zijn 100% verantwoord. Bovendien krikken ze je dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten op. Hoe lekker is dat?Laat je mij weten wat je er van vond?

Geen reactie's

Geef een reactie