Bananenbrood met bosbessen

Ik ben dol op bananenbrood. Het is voedzaam, vrij van gluten, suiker en melk en is ook nog eens snel klaar. Mocht je twijfelen aan de smaakkwaliteit van bananenbrood dan moet je deze versie eens proberen. Door de bosbessen is die lekker sompig én extra gezond!

Bosbessen zijn namelijk echte superfoods! Ze zitten vol met gezondheidsbevorderende stoffen. Koop bij voorkeur verse bosbessen uit eigen land. Bosbessen uit verweggistan zitten vol met chemicaliën, zijn belastend voor het milieu en smaken niet eens lekker. Zonde van je geld en je gezondheid. Maar Hollandse bosbessen heb je natuurlijk alleen in de zomer. Sla tijdens het bosbessen seizoen zoveel mogelijk bosbessen in en vries ze in. Heb je geen eigen voorraad (meer) dan adviseer ik de biologische diepvries bosbessen van de AH. Goede kwaliteit en zeker niet duur. Voor dit recept heb ik ook deze bosbessen gebruikt.

 

Dit heb je nodig voor 1 bananenbrood:

4 rijpe bananen

50 gram dadels (dat zijn zo’n 5 grote medjoul dadels)

4 eieren

200 gram amandelmeel (of 100 gram amandelmeel en 100 gram kokosmeel/havermeel)

1 tl bakpoeder (glutenvrij) of baking soda en 1 tl wijnsteenbakpoeder

snuf zout (bij voorkeur Himalaya zout)

1/2 tl vanille extract

150 gram blauwe bessen (en een beetje voor de garnering)

 

Zo maak je het:

Verwarm eerst de oven op 175 graden.

Maal de bananen en de dadels samen in de keukenmachine totdat je een glad beslag hebt verkregen.

Klop in een mengkom de eieren luchtig. Voeg hier het zout en de vanille extract toe.

Voeg dan langzaam het bananenbeslag door het eiermengsel en roer langzaam en goed door elkaar.

Nu voeg je het meel met de bakpoeder erbij en weer roer je alles goed door elkaar.

Op het laatst roer je voorzichtig de blauwe bessen door het beslag. Niet te lang roeren want dan vallen de bessen uit elkaar en kun je ze niet meer van het deeg onderscheiden. Het deeg wordt hier ook wel donker van.

Giet het beslag in een cakeblik (van tevoren bekleden met bakpapier). Leg de overgebleven bosbessen erbovenop ter garnering. Zet het blik in de oven voor ongeveer 45 minuten. Check na een half uur of de bovenkant niet begint aan te bakken (zo ja, leg er dan een velletje bakpapier op). Na 45 minuten check eerst of de cake (bananenbrood) al goed gaar is. Dit doe je door er een houten stokje in te stoppen. Als het stokje redelijk droog er weer uit komt, is de cake klaar.

Haal het bananenbrood uit de oven en laat rustig afkoelen, als je het geduld kunt opbrengen. Half warm met een laagje roomboter is die goddelijk lekker namelijk…..

 

Als je wat voor een andere keer wil bewaren, moet je het in afzonderlijke plakjes in de vriezer leggen (in plastic of in papier ingepakt). In de koelkast blijft dit heerlijke baksel wel een dag of 3 goed. Enjoy!

 

Geen reactie's

Geef een reactie